Brandend maagzuur

Veel vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap voor het eerst last van brandend maagzuur. Maar liefst 70 procent. Dit is trouwens niet zo vreemd. Je lichaam krijgt tijdens een zwangerschap behoorlijke hormonale en fysieke veranderingen voor de kiezen. Maar hoe vervelend dit ook voor je is: het is heel normaal. Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de spier tussen maag en slokdarm verslapt. Zo kan er makkelijk maagzuur uit de maag omhoogkomen in je slokdarm.

Naarmate de zwangerschap vordert, speelt ook de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Je baby heeft meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op je maag. Hierdoor kan het maagzuur naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Dit kan zure oprispingen veroorzaken. Ook kun je tijdens de zwangerschap last hebben van een opgeblazen gevoel of winderigheid of misselijkheid.
Symptomen van brandend maagzuur komen vaak voor na het eten, bij het bukken of wanneer je even rustig wilt gaan liggen. Vaak verdwijnen de symptomen van brandend maagzuur zodra het kindje is geboren. De verhoogde druk op de maag is dan namelijk weer verdwenen en de hormoonhuishouding wordt langzaamaan weer stabiel.