De zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kom je regelmatig op ons spreekuur voor een zwangerschapscontrole. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je vaker op het spreekuur. In het begin is dit om de 4 weken maar op het einde kom je iedere week op controle.
De eerste afspraak, de intake, duurt ruim een uur. Dan vragen we je medische voorgeschiedenis uit, maar ook vragen over leeftstyl, je familie en andere bijzonderheden. Tevens zullen we indien gewenst uitleg geven over onderzoeken die gedaan kunnen worden in de zwangerschap. De andere afspraken duren een kwartier en als we de bevalling gaan bespreken duurt de afspraak 30 minuten.

Tijdens alle controles:

  • meten we je bloeddruk
  • controleren we hoe je kindje groeit en na ongeveer 26 tot 28 weken ook hoe je kindje ligt. 
  • luisteren we naar het hartje vanaf 12 weken. 
  • nemen we alle tijd om vragen en bijzonderheden te bespreken
  • we geven je zonodig adviezen

Een bezoek aan de verloskundige is meestal geruststellend. Je hoort het hartje en krijgt te horen dat alles goed is. Soms loopt het anders en is meer onderzoek of zorg nodig dan een verloskundige kan bieden. Zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling kan er een reden ontstaan waarvoor verwijzing naar de gynaecoloog noodzakelijk is. We zullen je altijd uitleg geven en samen met jou en je partner bespreken welke zorg op dit moment het beste voor jou is.